Chcesz zabłysnąć podczas organizowanej w swoim domu imprezy? Wszystkim tym, którzy chcą, aby ich stół prezentował się naprawdę apetycznie, chcemy przybliżyć carving. Co kryje się pod tym pojęciem? Jaki związek ze sztuką ma temperówka do warzyw? Sprawdź!
Temperówka do warzyw, noże i owoce narzędziami dla artystów
Carving jest niczym innym, jak sztuką artystycznego rzeźbienia w owocach i warzywach. Wpisuje się ona w tak zwany nurt sztuki pałacowej. Wywodzi się z Tajlandii, a popularność zyskała również w Japonii i Chinach. Historia carvingu jest imponująca – jest on rozwijany od ponad tysiąca lat!
Aby zacząć swoją przygodę z carvingiem, nie musisz mieć profesjonalnego sprzętu. Temperówka do warzyw, noże i owoce w zupełności wystarczą, aby spróbować swoich sił w oryginalnej sztuce. Wprawni artyści nie tylko wycinają fantazyjne motywy, ale również barwią owoce i warzywa w celu nadania im intensywniejszego koloru. Nie przejmuj się, jeśli tworzone przez Ciebie małe dzieła sztuki na początku nie będą idealne. Wprawa czyni mistrza!
Jakie owoce najlepiej wykorzystać?
Doskonałym materiałem do nauki carvingu są duże, stosunkowo miękkie, ale zwarte owoce, takie jak arbuz, melon, papaja i dynia piżmowa. Bardziej wprawne osoby z pewnością będą zadowolone efektami, jakie da rzeźbienie w kabaczkach, rzepie, burakach, brukwi i rzodkwi. Nawet doświadczeni w tworzeniu warzywno-owocowych kompozycji artyści mogą nie poradzić sobie z pracą z miękkimi odmianami, na przykład pomidorami czy cebuli.