Podstawowym narzędziem pracy każdego profesjonalnego szefa kuchni i amatora pichcącego proste dania w swojej kuchni są noże. To właśnie od ich jakości zależy komfort, efektywność i bezpieczeństwo podczas przyrządzania potraw. Producenci sprzętu kuchennego oferują szeroki wybór różnorodnych noży o odmiennej budowie i przeznaczeniu. Jednym z nich jest tasak kuchenny. Do czego służy ten typ noża? Jaki model najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Sprawdź!
Solidny tasak kuchenny: uniwersalne narzędzie
Tasak kuchenny jest specyficznym, dużym nożem z szeroką, prostokątną głowicą i ostrą klingą. Jego rola podczas przyrządzania posiłków jest nieoceniona. Tasak umożliwia wygodne ćwiartowanie mięsa i rąbanie kości, krojenie warzyw, miażdżenie czosnku, trawy cytrynowej czy imbiru oraz przenoszenie pokrojonych, zgniecionych i posiekanych składników do garnka, woka czy miski. Tasaki dostępne są w różnych wielkościach (waga największych może osiągać nawet 1kg).
W sklepach z wyposażeniem kuchennym znajdziemy tasaki wykonane głównie z dwóch rodzajów materiału – stali nierdzewnej oraz stali węglowej. Modele wykonane ze stali nierdzewnej 18/10 są wytrzymałe, pięknie się prezentują, można bezpiecznie myć je w zmywarce, ponieważ nie rdzewieją. Z drugiej jednak strony, tasaki kuchenne zbudowane ze stali węglowej są ostrzejsze i można bardziej precyzyjnie je naostrzyć. Wymagają one jednak pielęgnacji i ręcznego mycia, ponieważ z czasem mogą pojawić się na nich ogniska rdzy. Zakup tasaka jest inwestycją na lata, dlatego warto wybrać model znanej i renomowanej marki.
Bezpieczeństwo przede wszystkim
Pamiętaj o tym, że tasak kuchenny jest niezwykle ostrym narzędziem, którego nieumiejętne użytkowanie może skończyć się groźnym przecięciem. Aby zniwelować ryzyko skaleczenia do minimum, wybierz model z antypoślizgową rączką, która będzie pewnie siedziała nawet w mokrej dłoni. Tasak powinien być również odpowiednio wyważony.