Wino jest szlachetnym trunkiem, którym należy się delektować. Aby każdy łyk był źródłem czystej przyjemności i rozkoszą dla kubków smakowych, warto odpowiednio go serwować. Jakie podstawowe zasady powinna poznać każda osoba pragnąca nazwać się w przyszłości prawdziwym smakoszem wina? Dlaczego warto zainwestować w termometr do wina? Sprawdź!
Odpowiednie szkło
Wina nie należy podawać w przypadkowych kieliszkach. To, jaki kieliszek będzie odpowiedni, zależy od rodzaju wina i jego koloru. Kieliszki przeznaczone do serwowania czerwonego trunku są większe i bardziej pękate, natomiast do białego – smuklejsze i nieco mniejsze. Co ważne, każda osoba racząca się winem powinna poznać jego kolor, dlatego pamiętaj, aby wlewać trunek do idealnie przezroczystych kieliszków z cienkiego szkła.
Zanim wino trafi do kieliszków, powinno zostać odpowiednio przygotowane. Godzinę przed podaniem otwórz butelkę. Po kilku minutach od otwarcia należy ponownie ją zamknąć, wkładając korek do połowy długości.
Termometr do wina niezbędny w kuchni miłośnika win
Nie bez znaczenia jest temperatura serwowanego trunku. W zależności od rodzaju wina, jego ciężkości i ilości alkoholu, zalecana temperatura waha się w granicach 9-15 stopni Celsjusza. Określić temperaturę trunku pomoże Ci specjalny termometr do wina. W sklepach znajdziesz różnorodne modele, począwszy od klasycznych termometrów w postaci szklanych rurek, poprzez opaski na butelki, na termometrach na podczerwień kończąc.